Hartcoherentietraining

Hartcoherentie biofeedback

Via een vinger- of oorsensor, die is verbonden met de computer, wordt de hartslag geregistreerd en het hartritmepatroon zichtbaar gemaakt.Het hart klopt niet helemaal regelmatig: er zitten verschillen in de afstanden tussen de hartslagen. Een gezond hart klopt heel gevarieerd en is goed in staat zich aan te passen aan verschillende omstandigheden. Het verschil in hartfrequentie noemen we de hartritmevariatie (HRV) en zegt iets over de mate van gezondheid.

Naast de mate van variatie kijken we ook naar de manier waarop de hartfrequentie verandert. Tijdens stress vertoont het hartritme een grillig patroon, het hart reageert op een chaotische manier op interne en externe factoren. Tijdens balans is er een mooi golvend patroon. Dit laatste noemen we hartcoherentie en is een mate voor interne balans in lichaam en geest.Hartcoherentietraining is er op gericht de balans in het autonome zenuwstelsel te herstellen. Hoewel hartcoherentie de mate van stress vermindert, is het niet precies hetzelfde als ontspanning.

Tijdens de fase van coherentie is er vaak sprake van een rustig heldere observerende waarneming. Op het computerscherm kun je ondermeer zien hoe het ritme van het hart van moment tot moment verandert en wat de invloed van de ademhaling en emoties is op de variabiliteit

Tijdens de hartcoherentietraining staan de thema’s lichaamsbewustzijn en emotieregulatie centraal. Door middel van biofeedback op hartritme ervaren de deelnemers hoe ze omgaan met stress en hoe ze zichzelf in een meer optimale toestand kunnen brengen. Ze oefenen met diverse interventietechnieken en leren hoe ze die in het dagelijks leven kunnen inzetten. De effecten zijn direct merkbaar, zichtbaar en meetbaar. Het gebruik van de HeartMath programma’s heeft in veel gevallen geleid tot verbetering van het immuunsysteem, lagere bloeddruk, minder stresshormoon en verbeterd welbevinden.

EIGENWIJS zet de hartcoherentiemeter in als een effectief onderdeel van een stressmanagementprogramma, pijnbeheersingsoefeningen, een training in zelfregulering of bij andere vormen van emotiemanagement of een verandering van levensstijl waarbij minder spanning en meer coherentie wordt gevraagd.

Voor meer informatie over hartcoherentie, bekijk het youtube filmpje, door op de foto te klikken

 

© 2014 - 2023 EIGENWIJS | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel