EMDR

EMDR is een behandeling die ervoor zorgt dat je minder last hebt van de emotionele gevolgen van nare ervaringen in je leven. EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing, ontwikkeld door de Amerikaanse psycholoog Shapiro.

Een EMDR behandeling is heel effectief en leidt doorgaans tot veel verbetering. Momenteel is het idee dat door EMDR je herinneringen opnieuw worden opgeslagen in je geheugen, maar in een minder emotioneel beladen vorm. Het opnieuw opslaan in de hersenen doen we door je te vragen je bepaalde gebeurtenissen te herinneren, terwijl je tegelijkertijd naar piepjes door een koptelefoon luistert.

EMDR-therapie werkt snel maar kan ook een intensieve behandelvorm zijn. Jouw therapeut zal je uitgebreid uitleggen hoe je je emoties zo goed mogelijk de baas kan blijven. Klachten zoals opdringerige herinneringen, angstige beelden, herbelevingen, flashbacks of nachtmerries verdwijnen of worden sterk verminderd zodat je je dagelijkse bezigheden weer kunt oppakken.

EMDR is in eerste instantie ontwikkeld om traumatische gebeurtenissen te verwerken. Inmiddels zijn veel mensen die last bleven houden van een (eenmalige) schokkende ervaring, zoals een (verkeers) ongeval, seksueel geweld of een geweldsdelict succesvol behandeld met EMDR. De afgelopen jaren blijkt dat EMDR ook effectief is als je last hebt van angst, chronische pijn, tandartsangst of bij een negatief zelfbeeld. EMDR is een werkzame, kortdurende therapievorm die al na enkele zittingen bij een psychotherapeut effectief is.
 

Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werkzaamheid van EMDR. Uit de resultaten blijkt dat cliënten goed op EMDR reageren. Als het gaat om een trauma na een eenmalige ingrijpende gebeurtenis dan zijn mensen vaak al na drie tot vier zittingen in staat om de normale dagelijkse bezigheden weer op te pakken.

© 2014 - 2023 EIGENWIJS | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel